Blog powstał 13.08.2010r.
...teksty i zdjęcia zamieszczone w tym blogu są mojego autorstwa. Uszanuj moje prawa do nich (ustawa z dnia 4. lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody. Zdjęcia z innych źródeł są opatrzone odpowiednią adnotacją...

----------- Translate ----------

15 kwietnia 2011

...zapraszam na kawę i szarlotkę...

Witajcie w ten słoneczny - w końcu - dzień. Ostatnie dni straszyły ciemnym, pochmurnym niebem i deszczem, ale dziś w końcu jest słonecznie, choć chłodno. 

W związku z wizytą Mai Koleżanki zrobiłam dziś parówki w naleśnikach. Nie wiem czy znacie to danie, ale dzieci je zazwyczaj bardzo lubią. Smażę naleśniki, nakładam na nie dość gruby plaster żółtego sera, a na to gorąca parówka. Roluję i podsmażam na oleju. Do tego dania zazwyczaj podaję mieszankę sałat z czosnkowym sosem vinegret, ważne by była kwaśna bądź pikantna. Dziś, ze względu na dzieci, zrobiłam tradycyjną sałatkę z pomidorów, ogórka i papryki, do tego sól, pieprz, cebulka i oliwa.


Na deser babeczki czekoladowe z przepisu Chocolate chip muffins. Pieczone wczoraj, ale jeszcze kilka zostało :-)


Do tego szarlotka. I ową szarlotkę chciałabym Wam przybliżyć dokładniej. Jest to moje ulubione ciasto, zresztą jak wszystkie z jabłkami. Jest szybka, prosta i bardzo krucha. Tak dobrze smakuje ze względu na cytrynową skórkę w cieście. W swoim życiu wypróbowałam bardzo wiele przepisów na szarlotkę, ale ta jest moją ulubioną i tylko taką teraz piekę.


Szarlotka
35 dag mąki
1 jajko 
1 żółtko
20 dag masła
10 dag cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny - dodatek konieczny
szczypta proszku do pieczenia 
dodatkowo ok. kilogram jabłek, cukier i cynamon

Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. 
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć tortownicę o średnicy 26cm i uformować rant. 
Wyłożyć nadzienie jabłkowe i przykryć resztą ciasta. 
Piec ok. godziny w 200st.C.

Wierzch ciasta posypuję zmielonym cukrem waniliowym lub smaruję lukrem i posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Dodatkowo do jabłek można dodać rodzynki. 
Teraz drobna rada. Kruche ciasta z owocami mają zazwyczaj taki mokry spód, ze względu na sok z owoców. By tego uniknąć i uzyskać spód tak samo chrupiący jak wierzch szarlotki, trzeba przed wyłożeniem jabłek posypać spód ciasta odrobiną tartej bułki. Nie zmienia to zupełnie smaku ciasta, a bułka wchłonie sok i szarlotka jest pyszna! A do niej konieczna jest kawa :-) Smacznego!

Pozdrawiam i życzę udanego i słonecznego weekendu!

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na naleśniki z parówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, aż ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie napewno wyprobuje przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, ale mnie kusisz ;o)
    Chyba wypróbuję tę szarlotkę ;o))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem zielona w kwestii pieczenia, ale Twoj przepis jest tak klarowny, ze mam ochote sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  6. Monika uwielbiam szarlotkę, muszę spróbować, ja wpadłam w szał pieczenia tego ciasta drożdżowo-cynamonowego do odrywania. Dziś właśnie zagniotłam podwójną porcje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prace są rewelacyjne,będę tu zaglądać!Pozdrawiam autorkę bloga!

    OdpowiedzUsuń

...dziękuję za komentarz...

Komentarz pojawi się po moderacji, dzięki czemu mam pewność, że każdy został przeczytany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...