Blog powstał 13.08.2010r.
...teksty i zdjęcia zamieszczone w tym blogu są mojego autorstwa. Uszanuj moje prawa do nich (ustawa z dnia 4. lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody. Zdjęcia z innych źródeł są opatrzone odpowiednią adnotacją...

----------- Translate ----------

05 czerwca 2013

...pierogi z botwiną...

Witam Wszystkich,
Ostatnio dużo zmartwień zdrowotnych dopadło moich bliskich. 
Szczególnie odbiera mi siły zamartwianie się o moją Maję. 
Nie będę się tu rozpisywać na ten temat, 
bo każdy ma jakieś zmartwienia mniejsze bądź większe. 
Takie życie.

  
Pora obiadowa, więc dzielę się z Wami moim przepisem wygrzebanym skądś.
 Przepis na pierogi z serem i botwiną (nie boćwiną, bo to zasadnicza różnica).
Genialne, wiosenne...choć wiosna jest jak każdy widzi.
U mnie dzisiaj nawet nie padało, ale dzień się jeszcze nie skończył :-)
 

Próbuję przekonać i oswoić moje Dziewczynki z razową mąką,
więc przemycam ją tu i ówdzie.
Pieczywa razowego nie chcą jeść w ogóle, choć orkiszowe nawet schodzi.
Makaron razowy wprowadziłam i w zasadzie dość dobrze się sprawdza.
Przyjdzie kolej na ciasto na pizzę lub kruche ciastka.
Powoli, powoli i może uda się zrezygnować z białego pieczywa,
choć droga do tego będzie zapewne bardzo długa.

  
Dziś zrobiłam pierogi z mąki razowej pszennej.
Może nie wyglądają za efektownie, ale smakują świetnie.
Oczywiście mogą być również z mąki białej, a farsz jest godny polecenia.
  
Pierogi z botwiną i szczypiorem 
ciasto
według uznania. Każda z Was ma zapewne swój ulubiony, a przede wszystkim sprawdzony przepis. Ja do swojego ciasta, oprócz maki oczywiście, dodaję wodę i jedno jajko. Zawijam w bawełnianą ściereczkę i odstawiam na czas zrobienia farszu.
farsz:
0.5 kg białego sera półtłustego
8dag masła (stopić)
1 jajko
1 szklanka posiekanej surowej botwiny
1 szklanka posiekanego szczypioru
sól, pieprz
ewentualnie świeże chili

Wszystkie składniki farszu mieszamy i gotowe.
Pierogi najlepiej smakują ze śmietaną.
Spróbujcie koniecznie.


A na deser? Oczywiście truskawki.


Nie przepadam, wręcz nie lubię przetworów z  truskawek, dżemów, soków, jogurtów,
ale świeże owszem.
Najchętniej zmiksowane z odrobiną cukru i śmietanki kremówki.
Pycha!


Pozdrawiam Was ciepło
Monika

11 komentarzy:

  1. Pierogi wyglądają smakowicie:) A dzieci faktycznie lepiej od małego przyzwyczajać do normalnego jedzenia (a nie chemii).

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować. Życzę zdrówka bliskim. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierożki wyglądają bardzo smakowicie :) Chętnie wypróbuję :)
    Zdrowia wszystkim Wam życzę i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedzonko wygląda i ślicznie i apetycznie
    ale ważniejsze- życzę zdrowia , niech to co martwi odejdzie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierogi jak z maszyny, równiutkie jeden w jeden!i na pewno pyszne. Przepis zapożyczam:)Jutro idę po truskawki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również na pewno wypróbuję ten przepis! Nigdy o takim pierogowym farszu nie słyszałam. I zdrowia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  7. zdrówka dla Wszystkich
    a razowe pierogi czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis,zapiszę sobie do wypróbowania. Jednak jak znam życie, sama je bedę jadła hi,hi...u mnie to tylko z mięsem, ewentualnie z kapustą i grzybami chcą jeść.Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyglądają - smakowicie ale podejrzewam że mi nic by nie wyszło - jestem noga z gotowania :)

    OdpowiedzUsuń

...dziękuję za komentarz...

Komentarz pojawi się po moderacji, dzięki czemu mam pewność, że każdy został przeczytany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...